få en gratis
og uforpliktende evaluering av dine behov.

Viktig: Å ha en fin nettside er ikke nok, man må legge til rette for at sidene dine skal være synlig.
Grunnleggende SEO
Søkemotorer er en fantastisk måte å nå brukere sine på, men å få en organisk høy rangering kan være komplisert og krevende, og som i all annen markedsføring er det ikke en målstrek man skal nå, men mer et kontinuerlig vedlikeholdsprosjekt. Heldigvis finnes det mange små ting du selv kan gjøre for å forbedre resultatene til sidene dine, og jeg skal prøve å gi dere noen enkle tips og en rask innføring i hva SEO er.

publisert 10. oktober 2017
HVA ER SEO?
Søkemotoroptimalisering (SEO) er en metode for å få nettsidene dine høyere rangert i ikke-betalte søk (organiske søk). Det finnes mange søkemotorer, men ettersom Google har over 80% av søkene i verden, så bør mye av energien rettes mot dem. I motsetning til betal-pr-klikk (PPC)-taktikk, som f.eks. AdWords, der man betaler for kunders handlinger, handler søkemotoroptimalisering om å legge grunnlaget for at dine brukere finner deg når de leter etter relevant innhold. For å få best mulig resultat er det taktisk å legge en plan der man bruker en blanding av begge metoder. Å henge med i SEO-universet kan tidvis virke komplisert, da Google til stadighet endrer reglene og algoritmene for hvordan sidene rangeres. Dette gjør at du må følge med og holde det oppdatert i hva som er de siste trendene.
KEYWORDS
I grove trekk kan man si at man med denne taktikken prøver
å beskrive innholdet på sidene sine på en måte som søkemotorene
forstår. En søkemotor skanner siden din og finner ut hva den
handler om. Derfor er det da viktig at du finner ut hva dine
potensiellere brukere skriver i søkemotoren når de leter etter
sider som dine (du kan finne relevante søke ord med f.eks.
Google Trends). Du kan legge disse nøkkelordene (keywords)
i tittelen på undersiden, URL-en og i generell tekst på sidene dine.
Husk at Google sin algoritme nedprioriterer sider om til stadighet
gjentar ett nøkkelord, så det kan lønne seg å variere med andre ord
som også beskriver innholdet.
RESPONSIVT DESIGN
Irriterer det deg at en nettside ikke ser lik ut på mobil og PC? At du må scrolle deg sidelengs for å finne innloggingsrubrikken, eller at bilder og tekst legger seg over hverandre og gjør det helt umulig å få noe ut av innholdet? Mobilenheter som nettbrett og telefon tar stadig større markedsandeler, derfor prioriterte Google fra 2015 nettsider som tilrettelegger for bruk på mobilenheter (responsivt design) I praksis betyr det at Google belønner nettsider som er brukervennlige på tvers av plattformer. For deg vil dette si at du lett kan finne igjen samme artikkel du leste ved frokostbordet når du tar fram mobilen mens du står og venter på bussen i morgenrushet.
SSL
Både Chrome og Firefox har sikre sider som default, og gir deg heller beskjed om du er i ferd med å gå inn på en nettside som ikke er sikker. (bilder: http:// usikker side / https:// sikker side)
Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS) er en sikrere utgave av HTTP, som er kommunikasjonsprotokollen til WWW (world wide web). I korte trekk sikrer HTTPS dine brukerdata på en bedre måte, slik at det blir vanskeligere for hackere å hente ut informasjonen din. Krypteringen av denne informasjonen skjer ved bruk av SSL (Secure Socket Layer) eller TLS (Transport Layer Security).
Google har også meldt at sikre sider skal kommer til å prioriteres i tiden fremover.
LINKER
Google prioriterer innhold der man har linker til egne og andres sider. Derfor er det viktig å legge til rette for at andre legger til linker fra din side. Her kan sosiale medier spille en viktig rolle, ved at du legger opp til at andre brukere deler innhold du har publisert. Dette vil i grove trekk gi Google et bilde av hvem du deler innhold fra, og hvem som deler ditt.
SIST MEN IKKE MINST
Husk at bedre resultater tar tid og du vil ikke få merkbart bedre resultater over natten. En fin tommelfingerregel er å alltid ha grunnleggende SEO i tankene når man jobber med det digitale. Søkeord endrer seg, og Google endrer algoritmene sine, så husk at ditt beste verktøy er Google Analytics og AdWords, der du finner informasjon om hva folk søker etter for å nå sidene dine.
En fin tommelfingerregel er å alltid ha grunnleggende SEO i tankene når man jobber med det digitale